Güncel 4924 Sayılı Kanuna Tabi Personelin Eğitmen Görevlendirmesinde Ek Ders Ödemesi (2914 Sayılı Kanun Dayanaklı)

• Konbuyu başlatan Halil Tuğrul SÜMER
  • Başlangıç tarihi

Halil Tuğrul SÜMER

İçerik

Kurumlarda zaman zaman 4924 sayılı Kanuna tabi personel, eğitim faaliyetlerinde eğitmen olarak görevlendirilmektedir. Bu durum özellikle aile hekimleri, hastane personeli veya saha eğitimleri için geçerlidir. Mutemetlerin sık karıştırdığı nokta, bu ödemelerin MEB öğretmen ek ders sistemi ile karıştırılmasıdır.

1. Dayanak Mevzuat

Eğitmen olarak görevlendirilen 4924 sayılı Kanuna tabi personelin ödemeleri:
  • 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu
  • İlgili ek ders yönetmelikleri ve genel hükümler
çerçevesinde yapılır.
Burada önemli nokta: Ödeme, unvan gösterge rakamına göre değil, eğitim faaliyetinde görev alan personelin statüsüne göre belirlenen sabit gösterge (140) üzerinden hesaplanır.
Ek Ders Ücreti = Gösterge × Memur Aylık Katsayısı × Saat
Genişletmek için tıkla ...​
UnvanGösterge
Profesör300
Doçent250
Doktor Öğretim Üyesi (Yrd. Doç.)200
Öğretim Görevlisi / Okutman160
MEB Öğretmen140

2. Gösterge ve Katsayı Mantığı

Mutemetlerin sık karıştırdığı konuyu şöyle netleştirebiliriz:

• 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi Normal ek ders sistemi: Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi gibi unvan göstergeleri kullanılır (300, 250, 200, 160 gibi).
  • Eğitmen görevlendirmesi: 4924 sayılı Kanuna tabi personel veya normal memur MEB veya kurum içi eğitime gönderildiğinde ek ders göstergesi sabit olarak 140 kullanılır.

Formül:
Ek Ders Ücreti = 140 Gösterge × Memur Aylık Katsayısı × Ders Saati
Not: Burada yan ödeme katsayısı kullanılmaz. Mutemetler bazen profesör veya doçent göstergesini çarpıp yanlış hesaplama yapabiliyor, bu doğru değildir.

3. Uygulama Örneği

Örnek 1:

• Aile hekimi 10 saatlik eğitim verir.
  • Gösterge = 140
  • Memur aylık katsayısı = 1.387871 (örnek)

Hesap:
140 × 1.387871 × 10 = 1.943,02 TL

5. Özet

• Eğitmen olarak görevlendirilen 4924 sayılı Kanuna tabi personel veya normal memura ek ders göstergesi 140 sabittir.
  • Profesör, doçent veya diğer yükseköğretim unvan göstergeleri bu tür görevlendirmelerde bu statüdeki personele uygulanmaz.
  • Bu tür eiğimlerde, MEB öğretmen ek ders sistemi ile karıştırılmamalıdır.
  • Memur aylık katsayısı ve saat...

Devamını Oku

Cevabı Görmek için Tıklayın...